Alles over processing en handling van vloeistoffen en gassen

FluidsProcessing.nl
Zoeken

     

     

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

06-02-2018

Wordt hydrozine de opvolger van de fossiele brandstoffen?

Printversie
Stuur per email
Twitter dit bericht
Deel op LinkedIn

De ontwikkeling van hydrozine: een baanbrekende en duurzame brandstof.

Lotte Plegin is student Sustainable Innovation aan de Technische Universiteit Eindhoven en lid van Team FAST, een enthousiast, multidisciplinair studententeam van de TU Eindhoven (TU/e) met een ambitieus doel voor ogen: de ontwikkeling van hydrozine: een baanbrekende en duurzame brandstof.
”Ons doel is aan te tonen dat hydrozine een ideale kandidaat is als vervanger van fossiele brandstoffen, met name voor bussen en generatoren.
Team FAST is voortgekomen uit een groep studenten die in een project zochten naar mogelijkheden om duurzame energie in een vloeistof op te slaan. Uiteindelijk kwam mierenzuur als beste oplossing uit de bus.
Onze professor aan de TU/e heeft een katalysator ontdekt dat mierenzuur sneller en efficiënter kan opsplitsen in de gassen koolstofdioxide (CO2) en waterstof (H2). Hydrozine is mierenzuur dat op duurzame wijze wordt geproduceerd. In ons REX-systeem worden een katalysator en hydrozine in een ’reformer’ (omvormer) gecombineerd om de gassen waterstof (H2) en kooldioxide (CO2) te genereren. Die waterstof fungeert vervolgens als krachtbron voor onze brandstofcel.
Het systeem stoot weliswaar de CO2 uit die het resultaat is van de chemische reactie in de reformer, maar aangezien onze partner Coval Energy CO2 gebruikt om hydrozine te vervaardigen, is het hele proces klimaatneutraal. Coval is op dit moment bezig met de ontwikkeling van de eerste 1 Megawatt-krachtcentrale die hydrozine produceert.
De afgelopen jaren is heel veel vooruitgang geboekt. Dankzij onze technologie kan er op een eenvoudige manier gebruik worden gemaakt van waterstof. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor het zware vrachtvervoer. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een heel simpel systeem, maar schijn bedriegt! Zo zijn in ons systeem flowmeters van Bronkhorst geďntegreerd. Die zijn van heel hoge kwaliteit, waardoor we onze gasproductie uiterst nauwkeurig kunnen meten. Zonder die flowmeters lukte dat niet.
Het is in ons project van cruciaal belang om precies te weten hoeveel gas er wordt geproduceerd. De details van de gasdoorstroming geven namelijk informatie over de snelheid waarmee het gas in ons systeem wordt geconverteerd en dus over het vermogen dat we kunnen opwekken. Daardoor kunnen we met de verschillende parameters in ons systeem experimenteren met het oog op een betere efficiëntie.
Bronkhorst is de enige leverancier met de kennis en ervaring die nodig is voor ons soort gasproductie. Ze hebben ons ook geholpen met de benodigde onderdelen en ondersteuning. Zonder Bronkhorst hadden we ons systeem nooit kunnen testen. Wij zijn ze dan ook dankbaar dat we afgelopen zomer de noodzakelijke testprocedures konden uitvoeren!
Aanvankelijk richtte Team FAST zich met name op de transportsector, maar de laatste tijd is daar verandering in gekomen. Omdat ons bedrijfsmodel nog volop in ontwikkeling is, kunnen we niet met zekerheid zeggen welke markt uiteindelijk het meest geschikt is voor onze technologie.”

  Kort nieuws Geplaatst: 06-02-2018       Getoond: 504x  

Meer informatie

Externe link
  ► Externe link

Bedrijfsinformatie

 
 .
 .
 .